Julen er opprinnelig en hedensk praksis, men vi kan allikevel bruke julen til å sette vårt fokus på Jesus Kristus i stedet!
Jul er et fellesnordisk navn på den store hedenske festen som ble feiret omkring vintersolverv. Norden er det eneste området der det gamle hedenske navnet på solvervsfesten overlevde innføringen av kristendommen. Etter innføringen av kristendommen i Norden ble julen en fest til minne om Kristi fødsel.
Julen er den yngste av kirkens store fester. Den ble til på 300-tallet i Roma der de kristne begynte å feire Jesu fødselsdag den 25. desember de første tiårene etter at kristendommen ble innført som religion i Romerriket.
Så er det greit at vi feirer jul? Selvsagt er det det. Vi kristne feirer ikke de hedenske gudene eller solens bursdag, nei vi feirer vår egen frelse i Kristus. Vi feirer ikke bare fødselen til et lite barn, nei vi feirer at Gud steg ned og ble menneske for å fullføre sin redningsaksjon. Gjør det noe om vi byttet ut den hedenske feiringen med en feiring av at hele verdens Frelser ble født? Selvsagt ikke. At vi bytter ut det hedenske med en feiring av vår Frelser, Herre og Mester er jo fantastisk. Vi legger det gamle fra oss og starter noe nytt.
-Det gamle er borte, se, det nye er blitt til! (2. Kor 5:17b)
Betyr det noe om Jesus ble født 25. Desember eller ikke? Ikke i det hele tatt. Vi feirer ikke en dato, nei vi feirer en Frelser og vår frelse! Julens budskap er høyaktuelt hver eneste dag! Faktisk så feirer vi kristne jul hver eneste dag gjennom hele året! Den kristne julens budskap er Guds gledesbudskap til hvert eneste menneske.
Vi er nok alle enige om at julefeiringen tar litt for mye av i alle deler av samfunnet, og fokuset på det kristne budskapet vannes mer og mer ut i vår del av verden for hvert år som går. Derfor trenger vi å minnes hvorfor vi kristne feirer jul eller Kristusmesse, som resten av verden kaller det. Videoen under her er den beste julefilmen jeg noensinne har sett. Den rørte meg dypt. Den får frem julens virkelige budskap. Den burde vært sett av oss hver eneste dag gjennom hele året, som hjelp til å holde fokus, som trøst, til takknemlighet og til oppmuntring. Håper dere tar dere tid til å se denne filmen. Tidenes beste juleforkynnelse på bare 14 minutter! Det hadde vært fint om du ville dele den på sosiale medier. Jeg tror denne filmen kan være med på å utgjøre en forskjell for noen mennesker denne jula. Filmen kan sees hele året – budskapet om Kristus er alltid tidsaktuelt og er verdt å feires!
12. desember 2022 at 17:36
Historien bak noen juleskikker..
Feiring av Jesu fødselsdag:
«De første kristne feiret ikke [Jesu] fødsel, fordi de betraktet feiringen av fødselsdager som en hedensk skikk.» – The World Book Encyclopedia.
Den 25. desember:
Det finnes ikke noe bevis for at Jesus ble født denne datoen. Kirkeledere valgte sannsynligvis denne datoen fordi den falt sammen med datoen for hedenske høytider som ble holdt rundt vintersolverv.
Gavegivning, selskaper og festing:
The Encyclopedia Americana: «Saturnalia, en romersk høytid som ble feiret midt i desember, var opphav til mange av de lystige juleskikkene. Den løsslupne festingen og det å gi gaver og brenne lys stammer for eksempel fra denne høytiden.»
Julelys:
The Encyclopedia of Religion: Europeerne pyntet hjemmene sine «med lys og alle slags eviggrønne planter» for å feire vintersolverv og for å bekjempe onde ånder.
Misteltein og kristtorn:
«Druidene tilskrev spesielt mistelteinen magiske egenskaper. Den eviggrønne kristtornen ble tilbedt som et løfte om solens gjenkomst.» – The Encyclopedia Americana.
Juletre:
«Å tilbe trær var vanlig blant de hedenske europeerne, som fortsatte med dette etter at de var blitt omvendt til kristendommen.» En av de måtene tilbedelsen av trær er blitt videreført på, er gjennom «skikken med å sette et juletre ved inngangen til huset eller innendørs under feiringen av midtvintersfestene». – Encyclopædia Britannica.
LikerLiker
18. desember 2022 at 23:04
https://fagsjekk.no/julesporsmal-er-juletreet-en-forkristen-tradisjon/?fbclid=IwAR2GAJ0xmCUNf_tm26927Sa3JzrJfBOvrQAC8GkqRk5fqZiGyQrh0fYisA8
LikerLiker
18. desember 2022 at 23:13
Interessant artikkel Fredrik👍
LikerLiker
19. desember 2022 at 09:23
«Kristusmesse» høres unektelig katolsk ut. Den inkluderer til forskjell fra andre gudstjenester nattverd.
Å ta Bibelen og de jødiske profetene Jesaja 60, 13 og Jeremia 10, 3-5 nærmest indirekte til inntekt for «julefeiring», slik «Interessant artikkel Fredrik» indirekte gjør, er nesten utrolig!
Ut fra Bibelen finnes det ikke en eneste grunn til å feire jul, om man kaller det «Kristusmesse» aldri så mye. I Kristusmessen er nattverden sentral, Jesu DØD. I følge Paulus er det Kristi død som betyr noe.»
De tre vise menn kom ikke med gaver fordi Jesus ble født, men fordi han var «jødenes konge».
Kristusmessen «liberalteologi» og «Har Gud virkelig sagt»? Tror noen må ha bommet alvorlig…eller?
LikerLiker
19. desember 2022 at 12:19
Hei Åge
Tror du tolker mitt poeng ved det jeg skriver på verst tenkelig måte. Jeg har ikke dratt inn katolisisme i mitt «ordspill» i det hele tatt. I tillegg dersom du er kjent på bloggen så vet du at jeg tar sterkt avstand fra den romersk katolske kirke……..
Ønsker deg en fin dag Åge😊……her er det is og atter is……livsfarlig å bevege seg uten pigger🙄
LikerLiker
19. desember 2022 at 12:21
Jeg kan heller ikke se at Jer. 10:3,5 kan anvendes til støtte for julefeiring..snarere tvert om vil jeg tro🙂 Vers 1 og 2 advarer jo mot å ta etter det som «hedningene» praktiserte…
Et sitat fra «The Externals of the Catholic Church», synes dessuten å vise at man i DKK er klar over det «hedenske» opphavet til flere av skikkene vi snakker om:
«Når vi gir eller får julegaver og henger opp grønne kranser i hjemmene og kirkene våre, hvor mange av oss vet da at vi trolig følger hedenske skikker?» –
Bibelen om «hedenske skikker» prinsipielt:
3. Mosebok 18:3
3Dere må ikke oppføre dere slik de gjør i Egypt, det landet dere bodde i, og dere må ikke gjøre som de gjør i Kạnaan, det landet jeg fører dere til. Dere må ikke følge deres skikker.
3. Mosebok 18:30
23Dere må ikke følge skikkene til de nasjonene som jeg driver ut foran dere, for de har gjort alt dette, og jeg avskyr dem.
Historikere om de første kristnes holdning til spørsmålet om å feire Jesu fødselsdag:
«I de to første århundrene i kristen tid var det stor motstand mot å markere martyrers, eller for den saks skyld Jesu, fødselsdag»
The Encyclopedia Britannica
The Christian Book of Why : «de første kristne nektet å sette av en dag som skulle markere Jesu fødsel», for de ønsket «å distansere seg fra alle hedenske skikker».
New Catholic Encyclopedia: «feiringen av Jesu fødsel ble innstiftet så sent som i 243 [evt.]»
Jesu apostler og de første kristne feiret altså ikke jul. Skikken ble innført mer enn hundre år etter at den siste av apostlene døde.
Mvh Kjell
LikerLiker
19. desember 2022 at 12:23
Hallois Kjell
Nå henger du deg opp i de loviske jødiske skikkene……de gjelder ikke oss😊……eller hva mener Åge om akkurat det?
LikerLiker
19. desember 2022 at 20:33
Eller hva mener han som kom med linken, han som fikk kommentaren «Interessant artikkel Fredrik» og som, slik jeg oppfatter ham, både holder seg til jødedommen og «de jødiske skikkene?»
LikerLiker
19. desember 2022 at 13:24
Hei Richard😊
«de første kristne nektet å sette av en dag som skulle markere Jesu fødsel», for de ønsket «å distansere seg fra alle hedenske skikker».
Vet ikke akkurat om dette har noe med de «loviske, jødiske skikkene» å gjøre ? 😅
Mvh Kjell
LikerLiker
19. desember 2022 at 13:52
Hei Kjell
Ser ingenting galt i å feire at Jesus kom. Han er verdt å feires! Årsaken til at Han kom er verdt å feires……..Finner ingenting i NT eller i Paulus sine brev som tilsier at feiringen av Jesu fødsel er galt…….Paulus skriver heller ting som tyder på at hvilke dager kristne velger å feire er totalt likegyldig. Holder noen en dag hellig så gjør han det for Gud, og dersom man ikke holder spesielle dager hellig, så gjør han det også for Gud……..å diskutere for og imot julefeiring mener jeg er en total avsporing og en unødvendig diskusjon…….og jeg mener at det er akkurat det Paulus tar opp.
«Dere skal ta dere av den som er svak i troen, men ikke for å sette dere til doms over forskjellige meninger. Den enes tro gjør at han kan spise alt, men den som er svak, spiser bare grønnsaker. Den som spiser, må ikke forakte ham som ikke spiser! Og den som ikke spiser, må ikke dømme ham som spiser! For Gud har tatt imot ham. Hvem er du som dømmer en annens tjener? Han står eller faller for sin egen herre. Sannelig, han skal bli stående, for Gud er mektig til å holde ham oppe. Én setter én dag høyere enn en annen, den andre holder alle dager for å være like. Enhver må bare være fullt overbevist i sitt eget sinn! Den som tar vare på én bestemt dag, gjør det for Herren, og den som ikke tar vare på én bestemt dag, gjør det for Herren. Den som spiser, spiser for Herren, for han gir Gud takk. Og den som ikke spiser, gjør det for Herren og gir Gud takk. For ingen av oss lever for seg selv, og ingen dør for seg selv. Når vi lever, lever vi for Herren, og når vi dør, dør vi for Herren. Derfor hører vi Herren til, enten vi lever eller dør. Derfor døde jo Kristus, sto opp og ble levende igjen, for at Han skulle være Herre både over døde og levende. Hvorfor dømmer du din bror? Eller hvorfor viser du forakt for din bror? Vi skal alle stilles fram for Kristi domstol. Det står skrevet: Så sant Jeg lever, sier Herren, for Meg skal hvert kne bøye seg, og hver tunge skal bekjenne for Gud. Framfor Gud skal da hver enkelt av oss avlegge regnskap for seg selv. La oss derfor ikke lenger dømme hverandre, men fell heller den dom at dere ikke legger en snublestein eller en årsak til fall for en bror.»
Romerbrevet 14:1-13
LikerLiker
19. desember 2022 at 16:22
Hei Richard!
Nå diskuterer jeg i utgangspunktetikke dette med Julefeiring eller ei. Jeg siterer opplysninger fra historisk hold som viser hvor skikkene stammer fra. Jeg legger meg heller ikke opp i hva andre måtte velge å gjøre. Men jeg synes personlig sitatet fra «The Externals of the Catholic Church» er en interessant innrømmelse:
«Når vi gir eller får julegaver og henger opp grønne kranser i hjemmene og kirkene våre, hvor mange av oss vet da at vi trolig følger hedenske skikker?»
Er det ikke nettopp slik for svært mange når det dreier seg om det som skjer på denne tiden av året?
Ad Rom 14:
De første kristne levde i ei brytningstid, der mange jøder, deriblant fariseere og prester som begynte å tro at Jesus var Messias, likevel hadde vanskeligheter med å gi slipp på jødiske tradisjoner i hht. Loven.
Dette gjaldt ikke minst sabbatsholdelse.
Det er det Paulus sikter til med at «Noen «aktet på dagen», andre ikke».
Men om dette har noe med Julefeiring å gjøre kan jeg ikke se. Jeg er derfor helt enig i det Åge skrev:
« Ut fra Bibelen finnes det ikke en eneste grunn til å feire jul, om man kaller det «Kristusmesse» aldri så mye.»
Så for meg er det en avgjørende opplysning at de første kristne avsto fra slike feiringer, på et prinsipielt grunnlag som dreide seg om skikkenes opprinnelse.
Vennlig hilsen Kjell
LikerLiker
19. desember 2022 at 16:40
Hei Kjell
Dette her er jo helt irrelevant:
« Ut fra Bibelen finnes det ikke en eneste grunn til å feire jul, om man kaller det «Kristusmesse» aldri så mye.»
Det som faktisk er relevant er Paulus’ holdning til hva mennesker velger å holde hellig eller ikke:
«Én setter én dag høyere enn en annen, den andre holder alle dager for å være like. Enhver må bare være fullt overbevist i sitt eget sinn! Den som tar vare på én bestemt dag, gjør det for Herren, og den som ikke tar vare på én bestemt dag, gjør det for Herren………La oss derfor ikke lenger dømme hverandre, men fell heller den dom at dere ikke legger en snublestein eller en årsak til fall for en bror.»
Romerbrevet 14:5-6, 13
Jeg respekterer ditt syn på jul og ser ikke noen grunn til å legge meg for mye opp i det…….du tar et valg for Herren…….samtidig gjør jeg et annet valg for Herren, men det fremstår for meg som om at dette er et stridstema hos JV og blir brukt i fremstillingen om at sanne kristne (les: JV) feirer ikke den hedenske jula…….for meg fremstår denne holdningen som et klart brudd på det Paulus skriver.
Mvh Richard
LikerLiker
19. desember 2022 at 17:27
Hei Richard!
Som nevnt så legger jeg meg heller ikke opp i det du personlig måtte mene og praktisere ang. dette temaet. Det er ditt personlige, frie valg, og det respekterer jeg selvsagt.
Like fullt er «informerte valg» de beste å ta😊
Historiske Fakta viser altså at de første kristne ikke feiret jul, fødselsdager mm, og av prinsipielle grunner som nevnt.
Denne forståelsen hadde de altså til tross for at de ganske sikkert hadde lest det Paulus skriver i Rom 14.
Slik jeg da forstår dette må de da ha oppfattet Paulus’ ord annerledes enn det du skriver. Det dreide seg for dem om sabbatsholdelse eller ei, og om å overholde Moselovens forskrifter….ikke om å feire det vi snakker om her. Jeg regner dessuten med du er enig i at de var «sanne kristne».
New Catholic Encyclopedia: «feiringen av Jesu fødsel ble innstiftet så sent som i 243 [evt.]» …
DKK innførte i så fall denne skikken nesten 150 år etter at den siste Apostel var død i følge det vi leser her.
Mvh Kjell.
LikerLiker
19. desember 2022 at 23:24
Jeg er enig i alt som står i artikkelen og synes også den er interessant. Det er en av mange myter det Kjell skrev om det i det første innlegget i denne tråden.
LikerLiker
19. desember 2022 at 23:36
Jeg mener ikke at hedninge-troende trenger å bli omskjært. Omskjærelse av messianske jøder og proselytter vet jeg ikke.
LikerLiker
19. desember 2022 at 23:42
Hei Fredrik
Dette tror jeg du vet…….ingen kristne uansett bakgrunn trenger omskjærelse på de edlere deler…..
LikerLiker
20. desember 2022 at 00:40
Skrev vel det om omskjærelse med tanke på om jeg følger hele jødedommen.
LikerLiker
20. desember 2022 at 00:38
Hei Richard!
Med tanke på det første avsnittet så ble ikke kristendommen innført rundt år 1000? Er katolikkenes feiring av det ikke en overlevelse av den hedenske solfesten?
LikerLiker
20. desember 2022 at 00:46
Hei
Finner i grunnen hele diskusjonen rundt jul noe snodig…….vi feirer ikke solen, vi feirer Jesu fødsel og at profetiene gikk i oppfyllelse……så vår tids julefeiring har ingenting med tidligere hedenske skikker å gjøre…….at julen idag feires mer med nisser, julebrus og et sinnsykt gavejag……det er mer interessant å diskutere……..måten vi velger å feire Jesu fødsel fortjener å bli diskutert……..der er det mye grums
LikerLiker
20. desember 2022 at 00:41
Er det i Galaterne Paulus tar oppgjør med det?
LikerLiker
20. desember 2022 at 11:43
Så langt jeg kan se har ikke Kjell skrevet annet enn saklige kommentarer hvor han er svært nøye med å dokumentere historien bak noen juleskikker.
Jeg er også enig i hans forståelse av de bibelversene han har blitt møtt med, og jeg anbefaler bl.a. å se på bibelhenvisningene i mange av de versene.
Og jeg står fast ved at det ikke eksisterte noen julefeiring i bibelsk tid. Om kristne i dag kan feire Jesu fødsel sammen med den julefeiring vi har i dag, har jeg ikke uttalt meg om. Jeg har full forståelse for de som feirer jul (slik jeg selv gjør), og jeg har full forståelse for de som ikke gjør det. Det er ikke min sak å gjøre meg til dommer over andre.
Men jeg må ærlig innrømme at jeg reagerer på noe av den retorikken (ordbruken) som blir brukt i noen kommentarer. Det synes jeg er helt unødvendig, som f.eks. at Kjells første kommentar «er en av mange myter». Slik retorikk har etter mitt syn ingen annen hensikt enn å si: «Jeg har rett, du tar feil.» Det blir ikke et godt debattklima av slikt.
LikerLiker
20. desember 2022 at 23:59
Det har jeg ikke sagt. Det er ikke snakk om hvem som har rett, men hva fagfolk innen området sier. Jeg mente det samme som Kjell før om temaet. Kan Anne si noe om det?
LikerLiker
21. desember 2022 at 00:27
Hei Åge!
Hvorfor kommenterer du ikke for eksempel når Kjell skriver at læren om sjelens udødelighet er ikke bibelsk.
Man skal høre på fagfolk bortsett fra når de omtaler Israel og kanskje evolusjon. Dette skyldes åndskampen mellom det gode og det onde.
LikerLiker
21. desember 2022 at 14:19
Til dine 2 siste kommentarer i går kveld/natt:
Nå må du gi deg!
LikerLiker
21. desember 2022 at 18:15
Noget om hvad helt præcist?
LikerLiker
20. desember 2022 at 16:48
Hei Åge!
Takk for din objektivitet..nok en gang 😊
Vennlig hilsen Kjell
LikerLiker
21. desember 2022 at 19:27
Kommentar til det første innlegget mitt i går kveld. Om at man må høre på fagfolk.
LikerLiker
21. desember 2022 at 19:43
Det kan du også gjøre. Hva skal jeg gi meg med. Jeg mener det jeg skriver. Jeg ønsker en fredelig tone.
LikerLiker
22. desember 2022 at 14:42
Hej Fredrik.
Jo, det er en god ide at høre på fagfolk. På den anden side er de jo heller ikke altid enige.
Den artikel om julen, du linkede til, syntes jeg, var interessant. Jeg tror, der er noget om det.
At nogen har fejret noget hedensk på en bestemt dato, gør jo ikke datoen hedensk i sig selv.
Bare fordi nogle hedninger evt. brugte stedsegrønne planter til hedenske formål, bliver disse planter jo ikke hedenske i sig selv. De er jo skabt af Gud. Det handler om formålet: Hvad fejrer man, og hvad fejrer man ikke?
Hvis man fejrer noget godt på en dag, hvor andre fejrer noget dårligt, bliver den gode fejring jo ikke dårlig af den grund.
God jul til alle som holder det!
Mvh. Anne.
LikerLikt av 1 person
22. desember 2022 at 23:10
https://fagsjekk.no/julesporsmal-valgte-de-kristne-25-desember-fordi-romerne-allerede-feiret-solen-den-dagen/?fbclid=IwAR0IVdPr2YsdAoKMCPxPhj5I6kz7HckZy4WuGn8YRI14aoDwmcjAM5zxCwU
LikerLiker
23. desember 2022 at 11:34
God jul alle sammen!
LikerLiker
23. desember 2022 at 15:43
God jul!
LikerLiker
25. desember 2022 at 00:00
https://forskning.no/historie-jul-kristendom/var-det-jordmor-til-stede-da-jesus-ble-fodt/2123941
LikerLiker